Zdeno Chára si pripísal plusku

04.06.2013 Celý región

New York 4. júna (TASR) - Hokejisti Bostonu Bruins vedú vo finále play off Východnej konferencie zámorskej NHL nad Pittsburghom už 2:0. V noci na utorok zvládli na jeho ľade aj druhý súboj a po výhre 3:0 v prvom zápase tentoraz "tučniakov" deklasovali pomerom 6:1. Slovenský kapitán "medveďov" Zdeno Chára nebodoval, s 24:25 min bol však najviac vyťažovaným korčuliarom na ľade, pričom zaznamenal jeden plusový bod a jeden strelecký pokus.

Základ svojho víťazstva položili hostia v úvodnej tretine, ktorú vyhrali 4:1. Zverencov trénera Claudea Juliena naštartoval gól Brada Marchanda už z 28. sekundy, územčistý krídelník využil zaváhanie kapitána Pittsburghu Sidneyho Crosbyho na modrej čiare a skóroval po rýchlom brejku. Domáci Kris Letang následne v 15. min nevyhodil puk z obranného pásma a zmätok pred bránkoviskom potrestal Nathan Horton - 0:2.

Keď v 17. min David Krejčí premenil parádnu kombináciu hostí na tretí gól, porúčal sa jeho krajan Tomáš Vokoun z domácej bránky a nahradil ho Marc-Andre Fleury. Ani on však nedokázal zastaviť kanonádu "medveďov", na trefu Brandona Suttera odpovedal v závere prvej tretiny opäť Marchand. Po bezgólovej prostrednej časti potom Pittsburghu v tretej zasadili Bruins ešte ďalšie dva gólové údery, do streleckej listiny sa zapísali Patrice Bergeron a obranca Johnny Boychuk.

"Dnešný večer bol otrasný. Neexistuje iný spôsob, akým to opísať," vyhlásil Crosby, ktorý zostal dlžný svojej povesti rovnako ako ďalšie pittsburské hviezdy Jevgenij Malkin, Chris Kunitz, Jarome Iginla či Kris Letang. "Je to frustrujúce. Prehrať takýmto spôsobom nikto nemá rád. Neurobili sme nič, čím by sme si zaslúžili vyhrať. Od úvodu sme hrali s nimi naháňačku. Nie sú to dobré pocity, na tento zápas musíme čo najrýchlejšie zabudnúť," uviedol pre zámorské médiá.

V brankárovi chyba nebola

Tréner "tučniakov" Dan Bylsma síce pomerne skoro vystriedal Vokouna, v českom brankárovi však podľa neho hlavná chyba nebola: "Nemyslím si, že by mal vinu na tých troch inkasovaných góloch. Ťažko sa hodnotí jeho výkon, keď musel čeliť toľkým prečísleniam a brejkom," povzdychol si domáci kouč. "Prestali sme sa držať nášho systému, odchýlili sme sa od našej hry. Opäť sme sa nechali rýchlo zlomiť a po druhom inkasovanom góle sme úplne stratili kontrolu nad dianím na ľade."

Bruins v zápase pokryli najnebezpečnejšie domáce ofenzívne esá a trestali každú nepozornosť súpera. "V zápase sme jasne dominovali. Naša defenzíva fungovala skutočne skvele, neposkytli sme im veľa šancí," poďakoval sa spoluhráčom fínsky brankár Bostonu Tuukka Rask. Hosťom zabrali oba elitné útoky, trio Horton, Krejčí, Lucic nazbieralo dokopy dva góly a dve asistencie, trojica Jágr, Bergeron, Marchand sa dokonca postarala o tri góly, ku ktorým pridala tri asistencie. Jágr vďaka dvom gólovým prihrávkam ukončil šesťzápasové bodové suchoty. "Táto lajna skutočne zabrala, bola radosť chalanov sledovať. Predviedli niekoľko úchvatných akcií a strelili dôležité góly," pochválil Milan Lucic Bergeronov útok.

Náskok 2:0 zo súperovho klziska sa zdá byť rozhodujúci, posledných 16 tímov v konferenčnom finále zakaždým pretavili takéto vedenie do postupu. Pravda, Penguins už raz dokázali manko 0:2 zmazať a bolo to práve proti Bostonu. V roku 1991 rovnako vo finále Východnej konferencie otočili sériu s Bruins z 0:2 na 4:2 a následne v súboji s Minnesotou vybojovali svoj prvý Stanleyho pohár.

Boston má sériu dobre rozohranú a bude mať teraz výhodu dvoch zápasov na svojom ľade a ak nezaváha, môže sa tešiť z postupu. Tretí súboj je na programe vo štvrtok 6. júna o 02.00 h SELČ. "Ďalší zápas bude zrejme tým najdôležitejším. Ak súper uspeje, dostane sa späť do hry. Musíme podať opäť stopercentný výkon a skoncentrovať sa od úvodu na zápas," dodal Marchand.

Finále Východnej konferencie - 2. zápas:

PITTSBURGH - BOSTON 1:6 (1:4, 0:0, 0:2)
Góly: 20. Sutter (Cooke, Martin) - 1. Marchand, 15. Horton (Krug), 17. Krejčí (Horton, Lucic), 20. Marchand (Bergeron, Jágr), 41. Bergeron (Jágr, Boychuk), 59. Boychuk (Thornton, Campbell).
Brankári: Vokoun (17. Fleury) - Rask,
strely na bránku: 27:29.
Diváci: 18.619.
/stav série: 0:2/
 

Vyberte región